Scrisoare deschisă adresată Alinei Mungiu-Pippidi  (doamnă nu se potrivește în context)

 

De aseară, de când am citit articolul despre diaspora publicat pe blogurile Adevărul am o senzație difuză de greață combinată cu repulsie, un mixt cu care mă confrunt de fiecare dată când întâlnesc exemple fruste de grobianism combinat cu mitocănie, prezentate ca reflecții sau cugetări extrase din puțul gândirii. Pe de altă parte, mi-e greu să înțeleg cum o ființă umană înzestrată cu rațiune, cunoștințe și ceva experiență poate coborî atât de jos în încercarea de a linge papucul stăpânirii. Mi-am adus însă aminte că există o categorie de ființe umane care nu sunt înzestrate de la natură cu coloană vertebrală și se unduie pe lângă orice agent de influența, de aceea acțiunea de a se incolaci în timp ce eliberează venin și otravă se petrece oarecum firesc, ca la orice târâtoare.

Revenind la articol, am remarcat abundența de termeni și sintagme noi-noute, apărute din efortul unor circumvoluțiuni care nu-și mai fac demult datoria. Am remarcat în primul rând ”civismul de balta”, rezultat probabil prin suprapunerea noțiunii de civism peste balta de nesimțire crasă în care autoarea se balaceste cu voluptate, stropind hipopotaneste cu noroi existența unor oameni despre care nu stie prea multe. Inafara faptului că trăiesc și muncesc în străinătate, emigrantii se fac vinovați de agresarea simțului estetic al dumneaei, încorporat undeva în fesa stânga, acolo unde este sediul informațiilor și al senzațiilor sedimentate, bătucite și îngroșate. În fesa dreaptă pare încorporat simțul observației, cel care e responsabil de procedeul științific prin care se analizează structura și comportamentul călătorilor din sălile de așteptare ale aeroporturilor internaționale, secțiunea low cost. În acest context, vina inexpiabila a cetățenilor români este faptul că nu seamănă fizic sau comportamental cu olandezii sau nemții dar îți înțelegem frustrarea, nici domnia ta nu aduci prea mult a franțuzoaică.

Urmează apoi un fel de clasificare a diasporei românești unde, pe langa diaspora de lux cu batistute la purtator si unghiile taiate conform normelor europene, zbang! ne lovește un new entry în terminologia socio-politică. Lumpen diaspora ar putea părea o invenție hazlie pe același plan cu sexo marxismul dar o sintagmă asemănătoare a fost folosită de către întâiul ortodox al neamului, actualmente redactor la România liberă, de unde concluzia ca între cei doi există o colaborare la același nivel de snobism ideologic și că în dorința de a epata cu orice preț, prețul ridicolului e un preț mic pe care unii îl plătesc, lăsând bacșiș. Aflăm cu stupoare că acești lumpeni sunt de vina pentru imaginea României în străinătate, ce chestie, noi știam că autoritățile române, recunoscute pentru incompetența, lene, tupeu și dezinteres sunt cele care stabilesc renumele oficial al unei țări iar la loc de frunte, ca un buboi plin de puroi este așezat faptul că statul român nu da doi bani pe cetățenii săi indiferent unde se afla domiciliul acestora.

Se oferă apoi motivații numerotate și considerații personale vizând scopul mitingului (da` pentru balene/protocoale SRI/ schimbări climatice/etc de ce nu protestați?) care este manipulat, nul și neavenit, având în vedere că toate problemele în România sunt deja rezolvate, câinii defilează cu covrigi în coadă și au rămas doar câteva amănunte nesemnificative de pus la punct. Fiind o politruca de profesie pierzi, însă, din vedere, faptul ca motivele pentru participare la miting ar putea fi cu totul altele decât cele pe care le invoci punctual. Pe listele și pancartele noastre nu se regăsesc cereri și argumentație de tip Antena 3.

Dreptul fundamental la vot, dreptul la reprezentare corectă și proporțională în parlamentul României al cetățenilor români cu rezidență în alte țări, încălcate grav la ultimele alegeri sunt două motive suficiențe pentru a umple o piață de protestatari și pentru a deschide câteva dosare penale ca urmare a restricționării unor drepturi legitime. Se adaugă dificultățile pe care majoritatea celor emigrați le întâmpina în relația cu statul român, politica de dispreț la adresă cetățeanului exercitată egal în țară și afară, niște derapaje democratice grave pe care le văd și le constată până și cei care n-au studii de Oxford sau Harvard, mă rog, oamenii din diaspora au nemulțumiri multe, diferite și dreptul constituțional de a și le spune în agora, piața publică.

Participarea diasporei la un miting ale cărui proporții le vom afla abia pe 10 august este firească, având în vedere că românii emigrați reprezintă un procent de 20% din populația României, în condițiile în care nu au reprezentanți care să le susțină interesele specifice și urgente. Și poate știi mata, sociologule, cum e cu familiile și prietenii rămăși în țara sau cu legăturile indestructibile care se crează între cetățeni și țara lor, indiferent de distanța la care se află.
Faptul ca apar tot felul de indivizi ca matale care încearcă din răsputeri să dea conotații negative și să arunce cu lături asupra unor oameni care trăiesc și muncesc în străinătate este de natură să ne bucure, înseamnă că mitingul diasporei pe 10 august este o acțiune care ar fi trebuit demarată de mult timp.

În final, am înțeles de ce la guvernare au ajuns cocalari, escroci și proști și de ce PSD arată astăzi ca un cuib de hoți, penali, agramați și submediocri. A fost civilizat în decenii de Mungiu-Pippidi.

PS Data viitoare să nu te mai iei de zacuscă.

Advertisement

One thought on “Scrisoare deschisă adresată Alinei Mungiu-Pippidi  (doamnă nu se potrivește în context)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s