Idealuri

by Camelia Dumovich

28167262_1232731973528543_4832009240925578150_n

– Ce sfat ați da tinerilor de azi?

– Să trăiască în așa fel încât să ia în considerație că viitorul nu e doar conjugarea unui verb, și nici produs desprins de acțiunile din prezent.

– La ce vă referiți? Să creadă într-un viitor mai bun?

– Nu, să nu creadă în mai bun sau mai rău, doar sa fie siguri că îl vor trăi. Mă refer la tendința de a refuza/ amâna construcția pentru ziua de mâine, tendință datorată nesiguranței lui azi, nemulțumirii de sine și mai ales absenței motivației romantice, “și așa nu voi avea niciodată unul ca el, una ca ea”. Foarte mulți neglijează munca cu ei înșiși, îmbunătățirea aspectelor de care sînt nemulțumiți, dintr-o convingere din ce în ce mai greu de contrazis că “oricum nu există idealul”. E capcană de logistică pentru că intr-adevăr nu exista idealul, dar exiști TU, și tu vei trăi cu tine până la sfârșitul tău, așa ne-ideal cum ești, așa ne-ideal cum va fi un el sau o ea în viitorul tău. Și deși te-ai convins toată viața că idealul nu există și nu merită o himeră efortul tău cu tine, vei păți o mare glumă sădicuţă: te vei îndrăgosti de cineva ne-ideal, vei dori cu toată ființa să fii cu acea persoana, și vei realiza că așa ne-ideali cum sînteți unul pentru altul, totuși putea fi mult mai bine si mai ușor dacă nu ați fi abandonat munca cu sinele de a crește frumos în ceea ce aveați de dezvoltat fiecare în parte. Iar senzația aia, “bagamias! daca știam c-o s-apără, nu m-aș fi abandonat așa să ruginesc de vaca/bou”, e nemiloasă. Poate săpa mai tare ca momentul când ai aflat că nu există moș crăciun/ idealul întruchipării zân-escului din tine.

– dar poate au cunoscut deja idealul și nu pot trece peste faptul ca l-au pierdut..

– nu l-au cunoscut complet. idealul exista doar ca etapă, ca element componenr dintr o sferă pe straturi care se întrepătrund. fiinta.umană e comousa din straturi care se întrepătrund. idealul intra prin canalul visarii, idealizarii, talent specific uman. si dacă relația cu acel cineva este întreruptă de unul dinrre cei doi inainte ca relaționarea si fixarea sa pătrundă toate straturile in ambii, cel dezavantajat va fi cel care rămâne blocat in stratul idealizat despre celălalt. de asta cel caruia i se dau papucii are nevoie de mult mai mult timp decât cel care a dat papucii, sa-si revina…să iasă de unde a fost închis.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s