Spalarea creierului

creier 2

În ultimul timp, e la modă ca în unele discuții, în lipsă de argumente și în loc de un raționament bazat pe dovezi să ți se trântească replica încuietoare”ești spălat pe creier”, care, de obicei înseamnă și sfârșitul dialogului pentru orice persoană înzestrată cu o unitate a gândirii funcțională și fără turații în exces.
Vrei drepturi egale pentru toți cetățenii plătitori de taxe ai unei țări? Ești spălat pe creier. Vrei educație sexuală în școli fiindcă te gândești la sănătatea copiilor? Știm, știm, spălat pe creier. Vrei ca politicienii să-și facă treaba pentru care sunt plătiți? Spălat pe creier, fără drept de apel.

Întreb și eu, când a ajuns spălatul o chestie negativă? De când a devenit un titlu de glorie să ai creierul murdar, plin de impurități, praf și pete? Sau de ce consideră urmașii lui “ce-ai cu noi, băi, pentru ce să dăm cu var” că a avea un creier curat, spălat și mirosind a Perwoll ar fi un impediment sau un obstacol în calea gândirii și a rațiunii?
Deși nu am date oficiale, presupun că fiecare om se îngrijește de creierul din dotare, așa cum il are, mic, mare, cu bulb, cu scoarță și cu nervi cu tot, respectand principiul că altul n-avem. Dar dacă tot vorbim de igiena, de basic, și de operațiuni prin care se menține un creier în bună stare îmi permit să fac câteva recomandări:
– aerisire zilnică prin deschidere către nou sau inedit. Măcar un geam, un gemuleț, o ferestruică.
– ștersul neuronilor de praf prin scuturare energică de obiceiuri îmbâcsite, ticuri de gândire, stereotipii sau șabloane. Sigur, există riscul să vezi oameni în loc de mulțimi și păreri diferite în loc de conspirații dar cred că merită efortul.
– trierea informațiilor pe criterii de importanță și semnificație personală, e diferit la un creier la altul dar un pic de ordine nu strică, zic. La fel cum nu strică aflarea poziției unui site în clasamentele de fake news.
– schimbarea filtrului, operațiune obligatorie. Măcar o data pe săptămâna e important de trecut ideile primite de-a gata prin filtrul propriu în loc de al altora. Se recomanda a privi alternativ mai multe posturi de televiziune și scoaterea capului din bula confortabilă.
– curățat bine cu peria printre circumvoluțiuni, știind că acolo se pot ascunde informații nefolositoare dar pietrificate și greu de îndepărtat, la modul in care se depune calcarul pe vasul de toaletă. Circumvoluțiunile dumneavoastră vor căpăta, în schimb, elasticitate și suplețe.
– aruncarea la gunoi a prejudecăților și a judecăților cu valoare de adevăr propriu absolut. E cea mai grea operațiune, știu, eu mă atașez de tot felul de zdrențe și bulendre doar pentru că mi-au fost dragi sau pentru că mi-au folosit cândva.
– pentru spălare la turații mari, centrifugare și stoarcere e mai bine să apelați la terapeuți specialiști dar rezultatele, va spun sincer, pot fi spectaculoase.
Și uite așa obții un creier spălat, curat, proaspăt, cu potențial maxim de întrebuințare. Carevasazică va doresc și dumneavoastră.

Foto credit Bucu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s