Asociaţia Dramatizaţilor Anonimi Groteasca şi Miselu

groteasca
Groteasca cobora scările suav, cu şiragul lung de mărgele rotunde bălăngănindu-se peste sănii cam lăsaţi, presaţi de rochia neagră, strâmtă. Mişel o privea lung, pierdut în peisaj.
– Eşti o apariţie tulburătoare şi misterioasă, doamna mea, parcă desprinsă din pelicula unui film alb-negru.
– Ce-ai păţit? N-am chef de sex astăzi, să ştii, e cald ca-n iad. Şi pe deasupra am mâncat sarmalele alea toate, nu ştiu ce m-a apucat, sunt balonată, colecistul meu sensibil n-o să mă ierte pentru asta.
– Ţi-am spus să te opreşti după alea cinci, dar nu, tu ai mâncat şi porţia mea. Şi te-am avertizat.
– Eh, o să iau două colebil şi gata. Unde-ai parcat maşina? Mă simt de parcă sunt în stare doar să mă rostogolesc.
– E la două străzi distanţă. Imbecilii ăştia n-au loc de parcare în faţa casei, îmi pare rău iubito.
– Shsst, să nu te audă. Ai şi tu un pic de respect, ne-au primit la ei în casă, ne-au dat de mâncare şi mai avem de stat la ei câteva zile.
– Ce să spun, doar n-o să mă simt dator pentru câteva zile de găzduire, nici macar aer condiţionat n-au. De fapt, ar trebui ca ei să ne mulţumească pentru conversaţia elevată de care au avut parte. Ai văzut cum ascultau? un cuvânt n-au scos, aveau doar de învăţat, nu întâlneşti atât de des oameni ca noi, cu o viaţă ca în filme.
– Nici n-au avut cum, ai vorbit fără oprire o oră întreagă. Apropo, ai văzut ceasul ăla de lemn pe care îl au pe perete? Oribil, cum să atârni aşa ceva tocmai în camera musafirilor. Şi canapeaua înflorată aşezată în living, locul în care primeşti lume bună… Nu mai zic de biblioteca aia burduşită de cărţi, stă să cadă, puteau să-şi ia măcar nişte rafturi deco de la Ikea. În fine,  toată casa lor arată de parcă e mobilată de la second hand.
– Draga mea, nu poţi avea pretenţia ca toţi oamenii să aibă gusturi fine la decoraţiuni interioare sau să înţeleagă arta şi trăirile ei. Pentru artă trebuiesc bani, ăştia-s cam săraci, au cumpărat şi ei ce şi-au permis, ce pretenţii să ai de la nişte oameni care muncesc toată ziua. Bieţii de ei, n-au timp să se instruiască.
– Şi ai văzut ce ne-au pregătit la masă. Sarmale, ca la ţară. Aperitivul a fost ceva mai destupat, dar vinul, Doamne, vin alb la sarmale, o blasfemie. Puteau să se deranjeze şi ei până la nostopul din colţ, să cumpere o sticlă de vin roşu. Ah, ce-aş bea un pahar de Bordeaux, din anul …ştii tu, îmi aduc aminte că am băut o sticlă atunci, în Franţa, la restaurantul acela de pe malul marii, în locul ăla, cum îi spune …
– Saint Tropez, o-la-la. Am plătit o avere pentru vinul ăla, dar ospătarul spunea că fost anul cel mai bun. Ducă-se, o amintire este mai preţioasă decât chiria de pe trei luni.
– Ah, memoria ta e infailibilă, Mişel.
– Doar când e vorba de Franţa, mon amour. Şi nu uita, ultima escapadă e întotdeauna cea mai intensă.
– Sper că n-o să fie ultima. M-am săturat să-mi petrec concediile la verii din provincie. Uită-te şi tu, mergem în excursie la mall-ul de la marginea oraşului. Bine că măcar au cinematograf.
Mişel îşi aranja coama leonină trecându-şi mâna prin păr cu un gest aristocrat, apoi, galant, îi oferi braţul consoartei sale.
– Madam Grotescu, îţi ofer braţul meu, alături de dragostea mea profundă şi eternă. Şi îţi promit că următorul concediu o să-l facem din nou în Franţa, de data asta la Cannes, imperiul filmelor de calitate, îţi faci un selfie pe covorul roşu, să moară de invidie tipele alea de pe net. O femeie sofisticată ca tine merită tot ce e mai bun. Trebuie doar să-mi iasă şmecheria aia, ştii tu, apoi să vezi cum or să curgă banii.
– Iar te lauzi cu pielea ursului din pădure. Hai să ieşim, până la maşină îmi rup picioarele în tocurile astea de zece centimetri. Or fi pantofii ăştia de firmă, dar mă strâng ca dracu`, ai zice că dacă dai un ban poţi să umbli cu ei nu doar să-i ţii în vitrină.

Foto Bucu, album

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s