Coaliţia drobului de sare

Am să spun de la bun început că sunt un cetăţean fără studii de specialitate, cu acces la surse comune de informare dar preocupat de ceea ce înseamnă Coaliţia pentru Familie şi de efectele pe care le-ar aduce preconizata schimbare în Constituţie pentru care aceştia militează. Despre Cpf nu se ştiu prea multe, componenţă, statut, membri, finanţări, informaţiile mele provin din documentele lor, cele prezentate pe site şi din discuţiile avute pe această tema. Cred că e timpul că societatea civilă românească, prin reprezentanţii ei, ONG-uri, asociaţii sau persoane fizice să reacţioneze punctual, în dezbateri publice, în activităţi specifice şi să creeze o forţă de reacţie reală la actele şi măsurile propuse de Coaliţie, un veritabil pas înapoi în privinţa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Fiecare dintre participanţii din partea coaliţiei la emisiunea prezentată pe TVR reprezintă un aspect distinct în tabloul general, de aceea am structurat textul în funcţie de ceea ce reprezintă fiecare în componenţa coaliţiei. Încercarea mea este de a face un rezumat al activităţii coaliţiei până la acest moment şi în acelaşi timp să propun un plan de opoziţie.
1.Problema. În esenţă, Cpf stimulează frica drobului de sare aducând în faţă exemple marginale, dintre cele care care îi fac pe oameni să creadă că e posibilă o schimbare de paradigmă socială speculând emoţii simple ca viitorul incert, desfrâul că model social, nedefinirea genderului, pericolul de contaminare şi alte fobii de acest gen. Homofobia a fost folosită ca strategie principală pentru că a fertilizat rapid terenul emoţional, alături de tema copiilor ipotetic adoptaţi. Tema această a fost favorită şi combinată intens cu tema abuzurilor sexuale, de exemplu pedofilia, în aşa fel încât oamenii să simtă că e datoria lor să oprească pericolul imaginar.
Soluţii Trebuiesc lămurite public miturile adopţiei , oamenii trebuie să ştie că procesul adopţiei este extrem de greoi în România, implică timp, multe documente, dar şi evaluări sociale şi psihologice iar familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanţii morale şi condiţii materiale necesare creşterii, educării şi dezvoltării armonioase a copilului. În acelaşi timp, problemele specifice copiilor României, sărăcie, violenţă, abandon şcolar, dreptul la îngrijire, educaţie şi siguranţă sunt neglijate total de către membrii coaliţiei, un amănunt care este bine să fie cunoscut.

2.Problema. Domnul avocat Gheorghe Iancu este reprezentantul aripii radicale din Cpf. Agresivitate verbală, modul provocator de interpelare, tentative de intimidare, lipsa de respect vizavi de interlocutori, am regăsit în poziţia domnului avocat atitudinea şi discursul conservatorilor extremişti . Coaliţia, prin vocea administratorului de pagină, s-a grăbit să se delimiteze de persoana dansului şi de declaraţii, dar domnul avocat este, fără îndoială, reprezentatul cel mai de seama a ceea ce înseamnă coaliţia pe termen lung, ca politică de stat.
Soluţie Lobby-ul la politicieni este extrem de important în aceste condiţii fiindcă nu pot să presupun că întreg Parlamentul român este de orientare conservatoare şi nu cred că toţi politicienii doresc să gireze simpatii legionaro-naziste. USR a făcut un pas înainte prin decizia de a fi de partea libertăţilor civile şi înclin să cred că vor fi şi alţii care vor vota împotrivă, se vor delimita de acest tip de declaraţii sau se vor abţine. Trebuie reamintit ca jobul lor ţine de respectarea literei legii şi nu de credinţele sau convingerile intime sau religioase ale fiecăruia.
3. Problema  Prezenţa preotului ortodox Visarion Alexa la dezbatere a fost o surpriză. Deşi toată lumea ştie că neoficial, BOR s-a aflat în spatele strângerii de semnături, persoane implicate în campanie au spus că au fost instruiţi să nu implice biserica ortodoxă. Declaraţiile publice şi oficiale ale BOR sunt contradictorii, pe rând s-au dezis de implicare în campanie, apoi şi-au declarat adeziunea vizavi de acţiunea schimbării textului de lege, ca în final să apară că un reprezentant al bisericii în calitate oficială de susţinător al coaliţiei la dezbaterea publică .
Soluţie Biserica ortodoxă trebuie somată să îşi asume responsabilitatea directă în acest caz. Nu este prima tentativă de schimbare a textului respectiv din Constituţie, au mai fost o tentative asemănătoare în 2006 şi 2013. În principiu, încercarea de a schimbă un text de lege într-un stat laic cu argumente biblice este o ingerinţă nepermisă a bisericii în politică unui stat laic.
3. Problema. Doamna avocat Ana Sacrieru este vocea celor care demonstrează cu legea în mâna. S-a demonstrat, deci, cum o decizie legislativă luată arbitrar de majoritate poate influenţă negativ soarta unei minorităţi şi pericolul prin care democraţia riscă să se convertească dintr-un instrument normativ într-unul opresiv.
LGBT a fost vârful de lance al ofensivei coaliţiei din motive de acces la emoţionalul colectiv al majorităţii şi înţeleg foarte bine pericolele la care oamenii aceştia sunt deja expuşi. Portretizarea lor a fost făcută în tuşe groase şi stridente, au fost transformaţi în responsabili de declinul moralei, li s-au pus în cârca tarele, decadenţă şi eroziunea valorilor societăţii în acelaşi fel în care comunitatea evreiească a fost făcută vinovată de criza economică şi declinul financiar al anilor treizeci.
Soluţie. Imaginea comunităţii gay nu poate fi reabilitată decât cu efortul comunităţii însăşi. Prezenţa celor doi tineri care şi-au asumat identitatea sexuală în emisiune a excelat prin decentă şi a fost o expunere pozitivă pentru mentalul colectiv . Ştim că persoanele cu orientare sexuală diferită sunt obligate la discreţie şi secret din cauza posibilelor represalii. În acelaşi timp ştim că, în realitate, foarte mulţi dintre ei duc o viaţă de familie care implică tot ceea ce înseamnă rutină şi cotidian. Mulţi dintre ei îşi cresc copiii şi nepoţii, fie rezultaţi din încercarea de a fi “normali” în căsnicii eşuate, fie prin decizia directă de a avea copii. Prezentarea unor asemenea cazuri în presă, firescul acestor familii, umanizarea punctuală ar putea aduce înţelegere asupra unui fenomen care există, în fapt, de foarte mult timp şi lângă fiecare dintre noi.
4. Problema Domnul economist Andrei Manea părea a fi reprezentantul cultelor neoprotestante, cele care au dat tonul şi muzica în acest demers. Apelul la cazuri “senzaţionale”, particulare, speculaţii răspândite cu valoare de adevăr, sunt un pretext pentru teamă şi anxietate întreţinute artificial. Trecând prin cazul Bodnariu şi mitingurile de susţinere ale Coaliţiei, demersul lor a fost unul specific destinat în primul rând susţinătorilor lor, un număr în creştere. Cei mai mulţi votanţi discplinati din acest bazin vor apare şi este segmentul cel mai refractar la orice alt tip de argumente înafara Bibliei interpretate de păstori.
Soluţie. Anchetele care au început să apară găsesc legături din ce în ce mai strânse cu aripa neoprotestantă americană, implicată în mai multe ţări şi în activităţi de genul celor pe care le desfăşoară coaliţia în prezent. E nevoie de un demers journalistic serios pentru a putea stabili legăturile concrete şi persoanele implicate în acest proces.
5. Problema. Doamna sociolog Corina Pantelimon a vorbit despre tradiţii, reproducerile din cadrul familiei şi despre cadrul presupus restrictiv dar moral şi tradiţional al căsătoriei.
Soluţie. Asociaţiile care militează pentru drepturile femeilor trebuie să vadă în activitatea coaliţiei un pericol permanent. Lista cu cele cincizeci de măsuri atribuie femeilor vina pentru destrămarea familiei tradiţionale, procesul de instruire şi dorinţa de a avea o carieră sunt văzute că obstacole în calea naşterii şi creşterii mai multor copii. Intenţiile de a limita legislaţia avortului, suspendarea fondurilor pentru contracepţie într-o ţară care se află pe primul loc la sarcinile adolescentelor în Europa sunt pericole. Trebuie ţinut cont, de altfel, de felul în care familiile monoparentale devin o categorie inferioară din punct de vedere social fiindcă ulterior legislaţia va crea ranguri sociale.

Lista rămâne deschisă pentru identificarea problemelor la fel şi pentru soluţii, important este ca societatea civilă să se mobilizeze şi să răspundă acestui atac care vizează libertăţile individuale şi drepturile fundamentale. Coaliţia pentru Familie a apărut de nicăieri şi şi-a propus să dividă societatea românească că să poată fi mai uşor de modelat după chipul şi asemănarea lor. Incă mai pot fi opriţi.

coalitie

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s